info
Početna  ›  R  ›  Rod

Rod

Živa bića u prirodi razlikuju se po spolu. Ljudi i životinje su muškog i ženskog spola. Stvari i pojave nemaju spola, bespolne su, neutralne u odnosu na spol. Te prirodne razlike odražavaju se na način i u jeziku. Većina promjenjivih riječi može biti muškog, ženskog i srednjeg roda.

Riječi muškog roda u prvom redu označavaju muško biće (muž, dječak, pas, kokot) ili se odnose na muško biće (star, mlad, odrastao, procvao, zgužvan,  satrt, prvi, osmi, koji).

Riječi ženskog roda u prvom redu označavaju žensko biće (žena, djevojčica, srna, kokoš) ili se odnose na žensko biće (stara, mlada, odrasla, procvala, zgužvana, sarta, prva, osma, moja, koja).

Riječi ženskog roda označavaju mlado biće kojem ne treba isticati spol (dijete, janje, pile), zatim mnoge stvari i pojave koje u prirodi nemaju spola (mjesto, veslo, nebo) i sve što se odnosi na takva bića, stvari i pojave (staro, mlado, odraslo, procvalo, zgužvano, satrto, prvo, osmo, moje, koje).

Rod se ne iskazuje samo u imenicama, nego i u pridjevima te u nekim zamjeničkim i glagolskim oblicima.

Rod je gramatičko sredstvo kojim se iskazuju rečenični i međurečenični odnosi – jer se rodom jasno očituje veza među pojedinim dijelovima rečenica ili teksta.

Gramatika hrvatskog jezika, priručnik za osnovno jezično obrazovanje - dr. Sjepko Težak i dr. Stjepan Babić

Svi članci na ovome portalu su napisani u dobroj namjeri no ne garantiramo za njihovu točnost, potpunost ili korisnost.
Za svaku informaciju objavljenu u člancima nastojimo objaviti i njihovog autora odnosno izvor. Ukoliko smatrate da su neki dijelovi teksta u člancima u vašem vlasništvu kontaktirajte nas kako bi ažurirali izvor.
Svi koji smatraju da je objavljeni materijal neugodan ili neprikladan trebaju odmah obavijestiti administratora.

Pomozite nam poboljšati Definiraj.com Pošalji svoj Komentar