info

Članci

Tablica agregatne potražnje

Tablica agregatne potražnje popisuje potraživane količine realnog BDP-a pri razini cijena uz konstantnost svih ostalih utjecaja na planove kupovine.

Više ›

Tajga

Tajga je golemo područje crnogoričnih šuma koje leži južno od tundre, pružajući se preko Kanade, Sandinavije i Ruske Federacije. Izvor: Faktopedija, ilustrirana enciklopedija, izdavač: Mozaik knjiga, 2002.

Više ›

Tajništvo burze

Tajništvo burze je odjel burze koji provodi sve odluke burzovnih organa i brine se o administrativnim poslovima. Izvor: Dioničarsko gospodarstvo: udžbenik za 3.razred srednje ekonomske škole, izdavač: Školska knjiga 2006.

Više ›

Talon dionice

Talon je sastavni dio dionice, posebna isprava na temelju koje se podižu novi dividendni odresci. Izvor: Dioničarsko gospodarstvo: udžbenik za 3.razred srednje ekonomske škole, izdavač: Školska knjiga 2006.

Više ›

Tečajnica

Tečajnica je cjenik vrijednosnih papira po vrstama sa označenim cijenama postignutim u određeno vrijeme i na određenom tržištu. Izvor: Dioničarsko gospodarstvo: udžbenik za 3.razred srednje ekonomske škole, izdavač: Školska knjiga 2006.

Više ›

Tehnološka promjena

Tehnološka promjena je promjena procesa proizvodnje ili uvođenja takvih novih proizvoda da se veća ili poboljšana proizvodnja može dobiti iz iste količine utroška. Izvor: Geografija: udžbenik za 3.razred srednje ekonomske škole, izdavač: Meridijani 2009.

Više ›

Tehnološki park

Tehnološki park je mjesto na kojem se povezuju stručnjaci i poduzetnici koji žele ostvariti svoje gospodarske ciljeve temeljene na novim tehnologijama. Slični poslovnim parkovima, koji su prvenstveno okrenuti biznisu i proizvodnji – tehnološki parkovi naglasak daju razvoju i znanstveno istraživačkim aktivnostima. Osnivaju se uglavnom u blizini visokoobrazovnih institucija i istraživačkih centara te privlače vrhunske stručnjake, […]

Više ›

Tekuća vrpca

Tekuća vrpca je sklapanje proizvoda u nekoliko faza što obavlja više radnika. Izvor: Faktopedija, ilustrirana enciklopedija, izdavač: Mozaik knjiga, 2002.

Više ›

Tekućina

Tekućina je tvar koja ima stalan obujam, ali mjenja oblik, prilagođujući se posudi u kojoj leži. Njezine se čestice međusobno dotiču, ali nisu čvrsto vezane. Izvor: Faktopedija, ilustrirana enciklopedija, izdavač: Mozaik knjiga, 2002.

Više ›

Temeljni kapital

Temeljni kapital je zbroj uloga svih dioničara. To je glavnica potrebna za osnivanje i djelovanje dioničkog društva. Izvor: Dioničarsko gospodarstvo: udžbenik za 3.razred srednje ekonomske škole, izdavač: Školska knjiga 2006.

Više ›

Teritorijalno more

Teritorijalno more možemo definirati kao pojas mora širine 12 nautičkih milja od granice unutarnjeg mora prema pučini.

Više ›

Terminski poslovi

Terminski poslovi su poslovi koji se izvršavaju u određenom roku nakon zaključivanja posla, obično sredinom ili na kraju mjeseca. Uglavnom su špekulativni poslovi. Izvor: Dioničarsko gospodarstvo: udžbenik za 3.razred srednje ekonomske škole, izdavač: Školska knjiga 2006.

Više ›

Tetraedar

Tetraedar je tijelo omeđeno četirima istostraničnim trokutima. Izvor: Faktopedija, ilustrirana enciklopedija, izdavač: Mozaik knjiga, 2002.

Više ›

Težište

Težište je točka u kojoj je prividno sabijena sva težina tijela. Kad tijelo položimo na nju, ono miruje. Izvor: Faktopedija, ilustrirana enciklopedija, izdavač: Mozaik knjiga, 2002.

Više ›

Tipografija

Tipografija je dizajn slova i riječi otisnutih na stranici. Izvor: Faktopedija, ilustrirana enciklopedija, izdavač: Mozaik knjiga, 2002.

Više ›